Shahzadeh N. İgual ve Yüksel Altun ile Tasua ve Aşura Zamanı İran Turu
TUR HAKKINDA
Sizleri, eşsiz güzellikleriyle dolu, Unesco Tarih Mirası Listesi'nde sayısız eser ve yapılarıyla, İran fotoğraf ve kültür gezimize davet ediyoruz. Isfahan, Yezd, Şiraz, Tahran şehirlerinin yer aldığı gezimizde tüm izinler acentamız tarafında alınacaktır. Yezd şehrinde Tasua ve Aşura seramonilerinini törenlerin içinden özel izinlerle fotoğraflayacağız. İranlı Sosyolog-Yazar Shahzadeh N. İgual ile birlikte bölgelerin sanat ve kültürünü, edebiyat ve hikayelerini birlikte yaşayacağız. En güzel otellerde konaklayacağımız bu özel programı kaçırmayın.
"Çok uzun yıllar olmuştu birbirimizi görmeyeli. İran’dan gittiğinde ben daha yedi yaşındaydım. Onu uğurladığımız an hafızamda dün gibi tazeydi. Ağlamıştım çantasına sarılıp ve gitmesin diye yalvarmıştım…
Onu aramak için cep telefonumu çantamdan çıkardım. O günden bugüne büyümüştüm, çok büyümüştüm o gideli beri. Hiçbir göğün altına sığamayacak kadar büyümüştüm hem de. Ne zaman doğduğumu unutacak, ne vakit kocadığımı anımsamayacak kadar büyümüştüm ben. Tanır mıydı beni? Çocukluğumdan beri buğulu bakan gözlerimden, anneanneminkine benzeyen ellerimden, çenemdeki küçük benimden tanır mıydı? Belki sesimden! Yok yok, savrulmuşluk kokan nefesimden ya da hasretlerin hapsolduğu bedenimden tanırdı belki. Ama tanırdı beni, emindim. Dede ocağının biriciği, ecelin gölgesinde evcilik oynayan o minik kızı tanırdı elbet.
Evet, tanırdı beni vatan vatan bakan gözlerimden, yarım kalan sözlerimden tanırdı beni. Elimde tuttuğum annemin hırkasından, koluma taktığım teyzemin çantasından tanırdı belki de..."
Rolls Royce'u Taramışlar Baba - Shahzadeh N. İgual
Kadîm Bir Medeniyete Yolculuk Başlasın...
Gidiş İstanbul Havalimanı'ndan 25 Temmuz 10:55'te Mahan Air ile İstanbul - Tahran uçuşu
1. Gün (25 Temmuz) İstanbul >> Tahran >> İsfahan
İsfahan, Nisf-i Cihan, yani dünyanın yarısı...
Güzellikleriyle dillere destan bu şehrin her köşesinde tarih ile karşılasmak mümkün.
Bir dönem Selçukluların başkenti olan, dünyanın ikinci en büyük antik meydanı Nakş-i Cihan Meydanı'nı kalbinde sakkayan, seramiklerin, firuzelerin gün ışığıyla dans ettiği Lütfullah Cami'nin büyüleyici kubbesine hayat veren, minyatürün anavatanı bu akılçelen şehirden tarihi boyunca görüp büyülenen pek çok gezgin gibi siz de etkileneceksiniz...
Tahran’dan İsfahan’a aynı gün transfer sonrasında günbatımı ve akşam antik köprüler gezisi.
Konaklama: İsfahan
2. Gün (26 Temmuz) İsfahan
"Binlerce yıllık yaşına bakmadan hâlâ çekici bir kadın gibiydi bu şehir. Yorulan ama zinhar yaşlanmayan...
Mehtapla vuslat için saçlarını tarar gibi, Nakş-ı Cihan’ıyla dünyaya hava atar gibi, Siosepol Köprüsü’nü16 gerdanlık misali boynuna takar gibi, Zâyenderûd’un serin suyunda yüzünü yıkar gibi, Çehel Sütun Sarayı’nın güz çiçeklerini saçına takar gibi, adına yazılan gazellerle şarkılarla gurur duyar gibi, şehirlere de sırılsıklam âşık olunduğunu doğrular gibi, geceye hazırlanıyordu İsfahan..."
İsfahan'ın Gözyaşları - Shahzadeh N. İgual
İsfahan şehir turu, Selçuklu Cami, Nakş-i Cihan Meydanı, Lütfullah Cami , Antik Kilise bugünkü rotamızda olacak.
Konaklama: İsfahan
3. Gün (27 Temmuz) Yezd
Şii Âleminde büyük önem taşıyan Tasûa ve Aşûra matem seremonilerinin de başkenti olarak kabul edilen bu büyüleyici şehrin hafızanızda yer edeceği kesin...
Bugün Tasûa günü, özel çekim izinleri alınan, şehirdeki seremonileri fotoğraflayacağız.
Konaklama: Yezd
4. Gün (28 Temmuz) Yezd
Zerdüştlerin kutsal şehri, Çölün İncisi lakaplı Yezd, adını Sasani İmparatorluğu döneminde almıştır. Mimarisi ve kültürü hem İslam öncesi hem sonrası dönemlerde ehemmiyet taşır...
İran'a gidip Yezd'e uğramamak, bu ülkenin kadîm tarihinden büyük bir parçaya dokunmamak demektir.
Programımıza Yezd’de devam ediyoruz. Aşûra gününde aldığımız özel izinlerle merasimi ve Garipler Gecesi seremonilerini izleyip fotoğraflayacağız.
Konaklama: Yezd
5. Gün (29 Temmuz) Yezd
Fahadan Kerpiç Kasabası, Emir Çakmak Meydanı, Sessizlik Kuleleri ve Zerdüşt Kutsal ateşinin yandığı Ateş Tapınağı ile dünyaya yayılmış haklı bir şöhret sahip olan Yezd, cihan gezginlerinin vazgeçilmez durağıdır...
Fahadan Kerpiç Kasabası, Zerdüşt Ateş Tapınağı , Emir Çakmak Meydanı bugünkü çekim rotalarımızda yer alıyor.
Konaklama: Yezd
6. Gün (30 Temmuz) Yezd >> Şiraz
Persepolis, Şiraz’ın 70 km kuzeydoğusundadır. Pers İmparatorluğu’nun başkenti olan Persepolis MÖ 6. Yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı 1. Darius tarafından kurulmuştur. Tahta çıkan kralların inşa ettiği çok sayıda anıtsal yapıya sahip Persepolis, UNESCO tarafından Dünya Miras listesine 1979 yılında dahil edilmiştir.
Sabahın erken saatlerinde Yezd şehrindeki son durağımız olan Sessizlik Kuleleri ziyaretinden sonra Şiraz, Persepolis’e doğru hareket edeceğiz.
Konaklama: Şiraz
7. Gün (31 Temmuz) Şiraz
"Bir gün yolun bu şehre düşerse, bizi ziyaret eyle,
Zira bizim bahçemiz dünya ziyaretçilerinin uğrak yeri olacaktır "
Hafız-ı Şirazi
Şiirin, şairlerin, aşk ile bülbülün şehri Şiraz...
Cyrus'ın, Darius'un, Zerkses'in hüküm sürdüğü Persepolis Antik Şehri'ne ev sahipliği yapan Şiraz, Milat öncesi ve sonrasına ait pek çok tarihi alanı içine sığdırır.
Pers İmparatorluğu'nun izlerinden Elam Uygarlığı'nın rölyeflerine, üzüm bağlarından Kaşkay Göçebeleri'ne, Renkleri ile dünyaya ün salan Pembe Cami'nden Antik Çarsısı'na İran'a gelen gezginleri bambaşka bir duygu ile tanıştırır Şiraz.
Sa'adi Şirazi ile Hafız-ı Şirazi Bahçeleri'nin bu şehirde olması sebebi ile de İran ve dünya edipleri için özeldir Şiraz.
“Aşka benzetirim ben güzel şehirleri. Neden bilmem ama İsfahan, Şiraz gibi şehirlere yazılan yüzlerce şiirden belki de. Etkilenmiş miyim dersin? Ne bileyim ama böyle hissediyorum..."
İsfahan'ın Gözyaşları - Shahzadeh N. İgual
Şiraz şehir gezisi, Nasir-ol Molk (Pembe) Cami, Narenjestan Sarayı , Hafız-ı Şirazi Bahçeleri, Vekil Bazaar
Konaklama: Şiraz
8. Gün (1 Ağustos) Şiraz >> Tahran
Şiraz - Tahran (iç hatlar)
Tahran'da Fars Edebiyatının mimarı ile kopmayan bağı (Sohbet Shahzadeh İgual)
Şehrin kuzeyini güneyine bağlayan, Ortadoğu'nun en uzun yolu, eski adıyla Pehlevi, Devrim sonrası ismi ile Veliasr Caddesi ile, Elbruz dağlarının eteklerinden kentin köşe bucağına akan su yollarıyla, bilmem kaç asırlık çınarları, birkaç yüzyıllık saraylarıyla, eski kuzey çarşısı, yapay gölü ve sizi hayrete düşüren nefis kafeleri ve ödüllü parklarıyla Tahran, Qajar Hanedanı döneminde İran'ın payitahtı ilan edildi.
Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarına, çetin depremlere, Irak-İran Savaşına ve yüzyılın en büyük üçüncü devrimine tanıklık etti.
Qajarlar ve Pehleviler'in esas ikamet vilayeti olan Tahran, halen İran'ın siyaset, sanat, kültür ve ticaret merkezidir...
Konaklama: Tahran
9. Gün (2 Ağustos) Tahran
Müzeler Şehri lâkaplı Tahran’ı keşfetmeye devam ediyoruz: Niyavaran Sarayı , Sinema Müzesi , Tahran Kuzey Çarşı gezisi, Gülistan Sarayı, Azadi Kulesi, başkentte gezeceğimiz yerler arasında.
"Doğduğum şehri de, annemi de hatta babamı da ne kadar özlemişim meğer.Tahran’da yol aldıkça, depreşti sanki gurbet yaralarım. Annesini görünce ağlayan minik kız çocuğu gibi ben de atıvermiştim kendimi şehrimin kollarına
ve ağlıyordum sesli sesli! Yıllar sonra Tahran’a sesimi duyurmak istercesine, “Bak ben geldim” dercesine ağlıyordum. Kızılır mı şehirlere? Evet, ben kızıyordum. Karşılıksız aşka tutulmuş bir kadın gibi, maşukuna kızar gibi kızıyordum ben de Tahran’ıma..."
Tahran'ın Kırmızı Sirenleri
Shahzadeh N. İgual
10. Gün (3 Ağustos) Tahran >> İstanbul
Dönüş Tahran IK Havaalanı'ndan 3 Ağustos 19:00 Mahan Air ile Tahran - İstanbul uçuşu
Shahzadeh N. İgual ve Yüksel Altun ile Tasua ve Aşura Zamanı İran Turu
Fiyata Dahil Olan Hizmetler
4 ve 5 yıldızlı otel OK konaklamaları
Konforlu otobüsle şehirler arası ulaşım
Müze ve Ören yerleri girişi
Seremoniler alanında VIP hizmet
Türkçe bilen yerel rehber
İç hatlar uçak bileti
Edebiyat sohbetinde çay veya kahve ikramı
Yolcu sigortası
Fiyata Dahil Olmayan Hizmetler
İstanbul-Tahran ve Tahran-İstanbul uçak biletleri
Öğle ve akşam yemekleri
Yezd jeep safari ve Yıldız pozlama
Hareket Saatleri
- İstanbul Havalimanı Buluşma Saat: 5.05